Skip to main content

Proton MPV




Ini gambar terbaru Proton MPV.




Proton MPV spotted at NKVE Highway at September 2008









Exterior of new Proton MPV

* Tail lamps use LEDs
* There is a swage line on the side profile of the MPV.
* The spare tyre is installed outside under the chassis

Interior of new Proton MPV

* The peekaboo box revealed a two-tone beige interior, but sources in Proton say the colour of the interior has not been finalised. It may be either beige or grey.
* Luggage space is not that great with the third row of seats in place, but can fit one large golf bag. This means balik kampung with 7 people loaded and luggage for 7 will be a challenge.
* Second row splits 60:40 while the third row is a 50:50 split. The seats fold flat.
* Interior roof height is designed to be quite decent to accommodate people who want to ride with songkoks and turbans.
* The shifter uses a gated shift and is dashboard-mounted rather than mounted between the front two seats, a common modern trend with MPV-like vehicles.
* The in-car entertainment is a 2-DIN unit. There are options for a DVD player with an LCD display for the movie mounted at the second row roof area. There is also an option in the future for GPS navigation.
* The 2-DIN head unit is at the top of the center dash area below the aircond vents, and below it comes the air conditioning controls which are three knobs arranged in a triangle shape. Below that is the shifter.
* There are aircond blowers for the second and third row situation at the top left and right of the cabin roof (near the grip handles). Proton source says after testing this produced the best airflow.
* There is no armrest between the front two seats but the armrest is instead a fold-down type integrated into the seat itself.

Chassis

* The wheelbase of the chassis is estimated to be more than 2,700mm but less than 2,800mm. In comparison, the Honda Stream has a wheelbase of 2740mm, the Wish is 2,750mm, the Innova 2,750mm, the Livina 2600mm, and the Mazda5 2750mm.
* The front suspension design uses MacPherson struts and the rear design uses a torsion beam to minimize suspension system intrusion into cabin.
* The front end is designed, supplied and assembled as a single module for weight reduction and ease of installation to minimize QC problems.
* The MPV is said to have very good crash safety design from Proton internal crash tests. A few MPVs will be sent for official crash testing and rating soon.

Picture from: MK-portal.org
source of new Proton MPV's detail : PAULTAN.ORG

Comments

  1. This is not the new MPV. It's the MSX, which is a concept car by Proton, derived from Lotus. Don't expect it to be on the roads anytime soon.

    ReplyDelete
  2. nak bet? tu bukan MPV proton. MPV proton bentuk macam Toyota Wish. Gambar tuh Lotus APX yang pernah aku nampak masa KLIM 2006. Tak caya? google "Lotus APX". Kalau keluar pun under badge proton, bukan dalam masa terdekat ni

    ReplyDelete
  3. ya..now im updating the real one.. sorry for wrong info.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bendera Malaysia "Terbalik" Ketika Perarakan Kemerdekaan Yang Ke-58 Yang Lalu Mengikut Protokol

PETALING JAYA: Pengguna media sosial belajar sesuatu Ahad lepas tentang bendera Malaysia dan protokol yang sepatutnya diperlukan apabila memaparkannya semasa perarakan.Gambar bendera Malaysia sedang "terbalik" semasa perarakan Hari Kebangsaan pada hari Isnin lalu menjadi viral di media sosial, menarik banyak komen rakyat Malaysia yang kurang maklumat.
Gambar itu tersebar di Facebook, dengan pengguna mengejek patriotisme perbarisan.Walau bagaimanapun, pengguna Michael Cheang menjelaskan itu adalah protokol yang sepatutnya terlibat apabila pun cuba mengibarkan bendera negara ketika perarakan.
"Tidak, ia tidak adalah satu kesilapan, dan tidak ada yang mendapat salah. "Apabila diadakan secara mendatar dalam perarakan, bendera mesti bergerak seolah-olah ia 'terbang' pada tiang bendera, jadi dalam kes perarakan, maka seolah-olah ia adalah 'terbang' di jalan," katanya. "Apabila diadakan secara mendatar dalam perarakan, bendera mesti bergerak seolah-…

Penjara Pudu Akan Dirobohkan

Sedang aku syok2 baca emel..aku tepandang kat yahoo!news untk malaysia. Then ada satu artikel berita psal Penjara Pudu yang akan dirobohkan untuk projek RM83juta five-lane tunnel.

Namun, sebahagian je yang confirm kena roboh..iaitu tembok arah Selatan. Pun begitu tempat2 lain masih belum confirm kena roboh ke tak sebab tuan tanahnya, UDA Holding macam ragu2 nak robohkan..sayang kat khazanah negara kot.

Well, sejarah Penjara Pudu atau dahulunya dikenali sebagai Pudu Goal terletak di Jalan Hang Tuah mula dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar. Pembinaan penjara tersebut telah dibuat secara berperingkat dan telah siap sepenuhnya pada tahun 1895.
Penjara Pudu siap dibina 1895 menyerupai Penjara Kindy Bogambia berbentuk X. Tembok penjara telah mula dibina pada Februari 1891 dan siap pada bulan Ogos 1892. Tembok ini dibina daripada batu bata yang dilepa dengan simen yang diimport dari negeri koloni British. Kos bagi pembinaan tembok ini sahaja berjumlah RM 15,360.90 (harga pada t…

Skandal Bogel Elizabeth Wong

13 Februari, negara digemparkan lagi dengan kes terbaru membabitkan ELIZABETH WONG , ADUN BUKIT LANJAN merangkap Exco Kerajaan Negeri Selangor berhubung isu gamber bogel dirinya. Teringat dulu masa kes Dr Chua yang mana apabila kes tu tersiar je di media, pihak pembangkang bertubi-tubi mendesak dia meletak jawatan dengan alasan "pemimpin rakyat mestila bermoral tinggi". Apabila hal begini terjadi kat dorang (Pakatan Rakyat) sendiri, dorang mempertahankan dengan alasan "mencabuli hak peribadi"
"I have done nothing wrong.I wish to state that I am not ashamed of my sexuality as a woman and as a single person. I have broken no law. I stand by the fundamental principle in a democracy that everyone has a right to privacy." - PRESS RELEASE
17 Feb 2009
Ibaraat kata pepatah ' meludah ke langit, tapi akhirnya jatuh bertepek ke muka sendiri'.
rujuk kes Dr chua, adengan dia dirakam secara tersembunyi (guna CCTV) dimana dr chua langsung tak tau ada kamera did…